Blog "Afscheid"
Vroeg of laat komt het moment dat je afscheid moet nemen van je geliefde paard……. Je denkt daar gelukkig niet vaak aan, het is tenslotte wel het laatste wat je wilt, maar je weet het wel heel diep van binnen, we krijgen er allemaal mee te maken……. Voor iedereen is dat moment anders. Het kan heel plotseling gebeuren door bijvoorbeeld een ongeluk of heftige blessure/breuk maar ook door langdurige ziekte/aandoening, koliek of ouderdom.
Ook ik kreeg er mee te maken, mijn lieve paard, mijn alles, mijn eerste eigen paard…….. Ze was ‘op’. Ouderdom kent vele kwaaltjes, van het bekende spreekwoord ‘ouderdom komt met gebreken’ weet ik inmiddels alles van, jeetje wat is dat moeilijk! Je ziet je paard steeds meer aftakelen en dat vond ik echt heel erg moeilijk.
Het besluit was genomen, de afspraak voor het inslapen gemaakt en ook het crematorium had ik geregeld, jeetje wat is dat vreemd om die dingen van te voren te hebben geregeld, hoe dan ook, wel fijn dat het zo kon……..
Inmiddels ben ik er wel uit dat ik voor haar echt de juiste keuze gemaakt heb. En ik? Ik ben haar verschrikkelijk dankbaar voor haar tijd bij mij(bijna 20 jaar), wat heb ik verschrikkelijk veel van haar geleerd en wat heb ik van haar genoten…… Ja een wereldpaard was ze echt! Ik mis haar aanwezigheid, toch zit ze diep van binnen, binnen in mijn hart en zal ze voor altijd mijn wereldpaard blijven……. Ze is 27 jaar oud geworden.
Toch een mooie leeftijd zegt men dan, zo ook de mensen van het crematorium. Er zijn tenslotte veel paarden die deze leeftijd niet hebben mogen halen. Dat realiseer ik mij ook, één van onze andere paarden mocht 10 jaar oud worden(hij was helaas blind geworden wat hij uiteindelijk niet meer verdragen kon).
Ik vroeg aan de mensen van het crematorium of ze veel paarden crematies hadden? Dat lag er een beetje aan, soms een week niets een andere week 2 of 3, maar straks als het ‘koliek seizoen’ weer begint dan is het erg druk………
Het koliek seizoen, jeetje ze noemen het ‘het koliek seizoen’? Serieus… Ik ben in shock…… Koliek is een verzamel naam voor buikpijn en kan van alles als veroorzaker hebben, een verstopping, darm draaiing, darm afsluiting, stevige worm infectie enz. maar ook bij een te abrupte overgang van weide naar stal of van stal naar weide kunnen grote problemen in de spijsvertering ontstaan voor het paard en dus ook wel degelijk zorgen voor koliek.
De spijsvertering is in het weide seizoen tenslotte op gras berekend en in de winter(stal/paddock) juist op droog langzamer verterend ruwvoer.
In dat geval zou je er wat aan kunnen doen! Afbouwen van weidegang en opbouwen van ruwvoer(in het voorjaar andersom), van 24/7 buiten misschien eerst alleen in de nacht naar binnen. Aan het einde van het weide seizoen (augustus-september) alvast beginnen met (eventueel kleine) porties hooi te geven op de weide. De overgang dus geleidelijk maken van het buiten-naar-binnen of het binnen-naar-buiten seizoen, ik vermoed dat dat veel paarden een hoop buikpijn scheelt!