Blog "Het paard uit balans"
Het paard uit balans
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor een paard uit balans is geraakt, één van de oorzaken is verkeerde of ongeschikte voeding dan wel voerbeleid. Vaak onbewust of uit onwetendheid. Wanneer men bedenkt hoe eindeloos gevarieerd het in het wild levende paard zich kan voeden (en bewegen), dan is de voeding (en beweging) van het “gevangen paard” niet om over naar huis te schrijven. De drang om te grazen leeft in elk paard voort, het liefst tenminste 12 uur, maar liever 16 uur per dag. Gezonde voeding, daarmee bedoel ik voeding die het paard hoort te eten, is voor ieder paard van belang, maar bij paarden die uit balans zijn is het nog belangrijker om kritisch te kijken naar het menu van het paard, uiteraard in combinatie met de problemen die het paard heeft. Een ziek (=stress voor het lichaam) paard verbruikt vaak meer vitamine, mineralen, sporenelementen dan een gezond paard.
Melasse, suikers, kunstmatige toevoegingen en ingrediënten die niet in het paardendieet thuis horen zijn niet gezond voor paarden, laat staan voor zieke paarden. Deze stoffen/ingrediënten belasten het paardenlichaam waardoor het paard uit balans raakt en vatbaarder kan worden voor allerlei klachten en aandoeningen zoals o.a. overgewicht/ondergewicht, insulineresistentie (IR), hoefbevangenheid (HB), equine metabool syndroom (EMS), spierbevangenheid (tying-up/maandagziekte), (zomer)eczeem, PPID (cushing), verminderde weerstand enz. (of een combinatie van deze).
Wat kan je doen voor een paard wat uitbalans is??
Wat krijgt het paard te eten per dag? Weidegang en hooi? Krachtvoer, extra vitamines of andere supplementen? Hoeveel weidegang krijgt je paard? In sommige gevallen is het verstandig om deze (tijdelijk, afhankelijk van de klachten) te minimaliseren/schrappen. Hoeveel hooi en van welke kwaliteit krijgt je paard? Gebruik eens een weegschaal om alle voerbeurten hooi te wegen. Hoeveel kilo is dat? En hoeveel kilo zou je paard wegen? Is er sprake van overgewicht?? Of juist ondergewicht? Het beste is om de producten met (snelle energie) veel suikers/zetmeel en extra toevoegingen te schrappen uit het menu, hieronder vallen muesli ’s, biks, luzerne, granen, soja, kokos, bietenpulp, mais e.d. en volledige en/of enkelvoudige supplementen. Deze producten horen niet in het natuurlijke paardendieet thuis.
Terug naar de basis dus!
Veel paarden met deze aandoeningen (o.a. overgewicht, IR, HB) worden bijvoorbeeld vaak op een “noodrantsoen” gezet van water en oud hooi. Helaas is dit geen goede oplossing voor deze zieke dieren. In het oude hooi zijn alle vitamines, mineralen en spoorelementen verloren gegaan waardoor het paard wat op “noodrantsoen” staat alleen maar verder van huis raakt. Net spraken we over dat het “zieke” paard juist meer vitamine en mineralen verbruikt/nodig heeft? Hoe kan je dan toch op een veilige manier het paard voorzien van goede en gezonde stoffen? Belangrijk is een goede kwaliteit hooi (liefste zonder plastic), eventueel aangevuld met bijvoorbeeld stro. Verdeel het over de gehele dag en nacht in slowfeeder netten.
Hierdoor zijn paarden langer bezig met dezelfde hoeveelheid ruwvoer, ook heb je minder verlies van het hooi. Paarden besteden tenslotte circa 16 uur per dag aan eten en zoeken van eten. Hoeveel hooi heeft een paard minimaal nodig? Een berekening zou kunnen zijn 1 tot 1,5 kilo hooi per 100 kilo lichaamsgewicht, dat zou dan betekenen voor een paard van 500 kilo 5 tot 7,5 kilo hooi per dag mag. Nu is geen enkel paard gemiddeld, maar je kan het gebruiken als startpunt en vanuit daar verder. Het hooi (ruwvoer) is en blijft het belangrijkste voor een paard. Daarvoor is het paard tenslotte gemaakt, verteren van vezels/ruwe celstof (vandaar dat het tegennatuurlijk is om paarden snelle energie ‘suikers’ (fastfood) te voeren wat zij vlug kunnen opeten ‘zonder goed kauwen’) . Aangezien het hooi niet altijd van constante kwaliteit is, wil je graag iets naast het hooi voeren wat eventuele tekorten kan aanvullen, maar uiteraard wel op een verantwoorde manier. De producten van Hayster Healthy Herbs zijn gemaakt van verschillende soorten gras, planten, kruiden, bomen/struiken en mossen. Precies wat een paard in vrijheid zou eten! Deze zijn er in diverse varianten. De producten worden op een lage temperatuur geperst, zonder melasse, of andere kunstmatige toevoegingen, waardoor alle vitamines, mineralen en spoorelementen (en de smaak) die in de planten aanwezig zijn bewaard blijven. Hierdoor is het heel goed opneembaar voor een paard. De producten zijn één voor één geschikt om aan paarden, ziek of gezond, te voeren als aanvulling op het ruwvoer. Dit is dus de veilige en gezonde manier om je (zieke) paard te voorzien van alle belangrijke en nuttige stoffen die het nodig heeft!
Ik zelf sta helemaal achter de producten en filosofie van Hayster Healthy Herbs. Aangezien ik ook 2 paarden had met diverse grote en kleine problemen die voort kwamen uit een verkeerd voerbeleid. De problemen waren overgewicht, IR, spierbevangenheid, lichte jeuk en PPID (deze laatste is goed onder controle). Toch heb ik deze paarden weer in goede balans gekregen. Uiteraard met een ander voerbeleid, producten van Hayster, en beweging! Veel beweging! Het is altijd het geheel, huisvesting, voeding, beweging, soortgenoten, de inzet van het baasje enz.
Dus, mocht je een gezond paard hebben of een paard met een probleem, groot of klein, ik help je graag op weg! Geen enkel paard is gemiddeld, daarom geef ik graag persoonlijk advies op maat.
De producten van Hayster Healthy Herbs werken het best wanneer zij preventief worden gegeven. Daarnaast zijn zij natuurlijk ook goed te gebruiken wanneer het paard al bepaalde symptomen vertoont die niet gewenst zijn; overleg altijd wel eerst met uw dierenarts zodat duidelijk is wat precies de oorzaak is en de beste behandelmethode vastgesteld kan worden.
Hayster Healthy Herbs supplementen zijn geen diergeneesmiddelen. Ze zijn secuur samengesteld uit biologisch geteelde kruiden, elk met een specifieke eigenschap en werking, en werken ondersteunend.