Blog "Variatie"
Variatie
De schijf van vijf, wie kent hem niet? Tegenwoordig weet iedereen wel dat variatie in je dagelijkse eetpatroon belangrijk is. Dus afwisselen met groente, fruit, zuivel, vlees en vis e.d.. En dan het liefste zo vers en onbewerkt mogelijk en als het even kan met het seizoen mee.
Het dieet van het paard in vrijheid bestaat ook uit veel variatie en gaat uiteraard “automatisch” met het seizoen mee. Denk aan het voorjaar, wanneer veulens geboren worden, is er overvloed aan voedsel voor merrie (voldoende melk) en veulen. Maar het voorjaar is er ook om weer aan te komen na het winterseizoen. De zomer en het najaar zorgen weer voor voldoende “vet reserve” om goed de winter, het schrale seizoen, door te komen. En zo is de kringloop weer rond.
Het zou dus geweldig zijn als paarden kunnen grazen in weilanden waar vele soorten gras staan met ieder hun eigen “voederwaarde” en dat daarnaast ook nog diverse andere planten en kruiden groeien waardoor paarden, naar behoefte, deze ook tot zich kunnen nemen. Iedere plant heeft zijn eigen groei en bloei tijd en zijn eigen “unieke werking”. Zo is hun menu erg gevarieerd en kunnen ze hun benodigde vitamine, mineralen en spoorelementen uit diverse grassen en planten halen.
Helaas staan (de meeste van) onze paarden niet in vrijheid en zijn wij degene die verantwoordelijk zijn voor de voeding van onze geliefde paarden. In de meeste weilanden groeien maar enkele grassen en weinig andere planten/kruiden. Daarnaast is de bemesting vaak niet afgestemd op een bodemanalyse waardoor de bodem tekorten of juist overschotten krijgt en daardoor dus in onbalans verkeerd. Dit heeft een behoorlijk invloed op de grassen (en ruwvoer) (en andere planten/kruiden) die op die bodem groeien en daardoor ook invloed op de gezondheid van het paard. Vaak weet, denkt of vermoed men dat de weide en/of het ruwvoer niet aan de “eisen” voldoet waardoor men opzoek gaat naar aanvullende voeders, tenslotte wil niemand zijn paard tekort doen. De ene kiest voor het hele jaar rond hetzelfde kunstmatige vitamine brokje de ander wisselt om de 4 maanden van muesli en weer een ander laat zijn paard voeren door de pensionhouder. En weer andere mensen laten zich meeslepen in diverse “voeding en supplementen hypes”. Gek dat men wel veel (te veel) geld uitgeeft aan allerlei (vaak ongezonde en vol ballaststoffen) voeders en supplementen maar niet het “probleem” bij de “bodem” aanpakt? Er zijn maar weinig mensen die energie stoppen in goed weidebeheer/bodembeheer of in een goede ruwvoeranalyse. Best raar aangezien het paard zijn dieet voornamelijk bestaat uit het eten van gras en/of hooi. Natuurlijk kost een bodem en/of ruwvoer analyse geld, maar het voeren van diverse soorten voeders en supplementen “zonder zicht” kost ook veel geld en zorgt vaak nog meer onbalans in het paardenlichaam. Er valt nog veel winst te behalen als men goed voor de bodem zorgt, zorgt men ook goed voor het paard en dat is uiteindelijk onbetaalbaar (en uiteindelijk ook veel beter voor de portemonnee).
Eénzijdig gras Variatie in grassen en andere planten/kruiden